Kto będzie kandydatem PiS-u na prezydenta?

Obecnie, spośród parlamentarnych ugrupowań tylko Konfederacja Wolność i Niepodległość wskazała kandydata na urząd Prezydenta RP. Będzie nim prezes Nowej Nadziei – Sławomir Mentzen. Opinie publiczną elektryzuje jednak najbardziej decyzja o tym, na jakie nazwisko zdecyduje się postawić prezes PiS Jarosław Kaczyński.

W ostatnich miesiącach “testowano” kilku kandydatów. A to poprzez ich udział w wyborach, a to przez kontrolowane przecieki medialne i badania opinii publicznej. Nie jest tajemnicą, że PiS prowadzi szeroko zakrojone badania jakościowe i ilościowe, aby jak najlepiej dobrać odpowiedniego kandydata.

Młody, wysoki, okazały i przystojny

Wyznacznikiem, opisującym sylwetkę potencjalnego kandydata może być wypowiedź prezesa Kaczyńskiego w wywiadzie udzielonym Radiu Maryja: – Musi być młody, wysoki, okazały, przystojny. Wyborcy te wymogi wizerunkowe stawiają wysoko. Musi mieć rodzinę. Musi znać bardzo dobrze język angielski. Najlepiej jakby znał dwa języki. Mamy kandydatów, którzy są doskonali i w angielskim, i francuskim. Tak jak ten prawdopodobny przeciwnik w drugiej turze. To powinien być człowiek, dla którego świat nie jest czymś obcym, który bywał na konferencjach, wykładach”.

Taka charakterystyka jest adekwatna do konfrontacji z Rafałem Trzaskowskim, który posiada podobne cechy psychofizyczne. Prezes PiS dał tym samym do zrozumienia, że kandydatem jego ugrupowania w wyborach prezydenckich w 2025 roku nie zostanie Mateusz Morawiecki. – Jest obciążony pełnieniem funkcji premiera i podejmowaniem trudnych decyzji. To powoduje, że ma pewne wejście do drugiej tury, ale zwycięstwo w niej byłoby wynikiem jakiegoś cudu. Jest tym kandydatem, którego bardzo łatwo zaatakować.

Zważywszy na powyższe, z grona potencjalnych kandydatów należy wykreślić grubą kreską również Mariusza Błaszczaka czy Przemysława Czarnka. Obaj przecież są w podobnej sytuacji do Morawieckiego – zbyt duży elektorat negatywny. Wystarczy krótki rzut oka na wyniki raportu CBOS z września. I tak np. Morawiecki – 54% wskaźnik nieufności, Błaszczak – 45%. Krótko mówiąc, prezes dąży do powtórzenia projektu Duda 2.0. Ma to być kandydat spoza ścisłego kierownictwa, z drugiego szeregu, który nie ma dużego elektoratu negatywnego. Zagrożeniem takiego rozwiązania jest z pewnością brak rozpoznawalności i ewentualne ryzyko zbyt krótkiego czasu, aby wykreować wizerunek takiego kandydata, zwłaszcza w obliczu zmniejszenia subwencji z budżetu państwa. Utracone środki z pewnością byłyby pomocne w akcji kreowania wizerunku i marki.

Sondowanie kandydatów

Jeszcze przed wyborami samorządowymi największe szansę miał Tobiasz Bocheński. Jego notowania uległy zmianie po przegranych wyborach na prezydenta Warszawy. Co prawda, biorąc pod uwagę liberalną strukturę elektoratu w stolicy nie oczekiwano względem niego zwycięstwa nad Rafałem Trzaskowskim. Liczono natomiast na to, że uda się osiągnąć wynik co najmniej 30%, nie wspominając już o doprowadzeniu do drugiej tury. Ostatecznie, Bocheński zdobył 23,10% głosów. Dla porównania, w poprzednich wyborach na włodarza stolicy Patryk Jaki zdołał osiągnąć rezultat o 5 pkt. proc wyższy – 28,53%. Bocheński sukces odniósł za to w wyborach do Parlamentu Europejskiego, gdzie osiągnął pułap 95 880 głosów, co pozwoliło na zdobycie mandatu.

Nie był to jednak najwyższy wynik na liście, bowiem więcej wyborców zdecydowało się zagłosować na Małgorzatę Gosiewską. W skali okręgu, wyższy poziom poparcia zanotowali tylko kandydaci KO – Marcin Kierwiński, Kamila Gasiuk – Pihowicz oraz Michał Szczerba. Na uwagę zasługuje fakt, że Bocheński był w stanie zgromadzić więcej głosów od jednego z liderów Nowej Lewicy – Roberta Biedronia. Zatem start w wyborach europejskich mógł z powrotem zwiększyć szansę Bocheńskiego w partyjnych rankingach na potencjalnego kandydata w walce o fotel głowy państwa.