Organizacja Układu o Bezpieczeństwie Zbiorowym

Organizacja Układu o Bezpieczeństwie Zbiorowym i jej znaczenie dla Federacji Rosyjskiej

Organizacja Układu o Bezpieczeństwie Zbiorowym jest pokłosiem upadku Związku Radzieckiego, który spowodował poważne zmiany geopolityczne w regionie i na świecie.  To wydarzenie zamknęło okres komunizmu w tym obszarze, jednocześnie rozpoczęło erę postradziecką, która po trzech dekadach wciąż decyduje o losach szeregu niepodległych państw, powstałych na gruzach imperium. Zapraszamy na artykuł poświęcony OUBZ, który został napisany na podstawie tekstu opublikowanego w Myśli Suwerennej pod tytułem: Rola i miejsce Organizacji Układu Bezpieczeństwa Zbiorowego w polityce zagranicznej Federacji Rosyjskiej na obszarze postradzieckim. Z niego dowiecie się co to jest Organizacja Układu o Bezpieczeństwie Zbiorowym? Kiedy powstała Organizacja o Bezpieczeństwie Zbiorowym? Kto należy do Organizacji Układu o Bezpieczeństwie Zbiorowym? Oraz wiele więcej.

• Organizacja Układu o Bezpieczeństwie Zbiorowym powstała 7 października 2002 roku po podpisaniu traktatu w Kiszyniowie.
  • Jej protoplastą był Układ o Bezpieczeństwie Zbiorowym podpisany 15 maja 1992 roku w Taszkencie.
  • Do Organizacji Układu o Bezpieczeństwie Zbiorowym należą: Rosja, Armenia, Białoruś, Kazachstan, Kirgistan, Tadżykistan.
  • Organizację Układu o Bezpieczeństwie Zbiorowym opuścili: Azerbejdżan, Gruzja, Uzbekistan.
  • Obserwatorami OUBZ są: Serbia, Afganistan.
  • Zamieszki w Kazachstanie zachwiały jedność OUBZ.
  • OUBZ stanowi strefę buforową dla Rosji i próbę odnowienia strefy wpływów po upadku ZSRS.

Organizacja Układu o Bezpieczeństwie Zbiorowym – geneza

Dla Rosji, od samego początku będącej inicjatorem, trzonem i głównym decydentem ZSRS, jego rozpad oznaczał poważne wyzwania związane z bezpieczeństwem. Obszar państwa znacznie się uszczuplił, a obszary, które niedawno były jego integralną częścią, stały się terytorium innych, już niepodległych państw. Pociągnęło to za sobą osłabienie potencjału Rosji w każdej z żywotnych dla państwa dziedzin – militarnej, gospodarczej i politycznej.

Przytoczone zmienne zmusiły ją do przewartościowania swojej strategii politycznej. Wymuszała poszukiwanie próby znalezienia alternatywy. Pierwszym zadaniem Federacji Rosyjskiej było zatrzymanie procesów rozpady z dotychczasowej strefy wpływów. Po zrealizowaniu tego celu należało przejść do kontrofensywy. Powrócenie do grona mocarstw musiało się odbyć przez powołanie nowego bloku militarnego pod dowództwem Rosji. Była to Organizacja Układu o Bezpieczeństwie Zbiorowym (OUBZ), która miała zastąpić Układ Warszawski i być przeciwwagą dla Sojuszu Północnoatlantyckiego.

Zobacz także: Operacja Polska NKWD – zapomniane ludobójstwo Polaków w ZSRR

Po rozpadzie ZSRS powstało 15 nowych republik. Poza samą Federacją Rosyjską były to: Armenia, Azerbejdżan, Białoruś, Gruzja, Estonia, Kazachstan, Kirgistan, Litwa, Łotwa Mołdawia, Tadżykistan, Turkmenistan, Ukraina, Uzbekistan. Nie da się ukryć, że są to przedstawiciele odmiennych nie tylko pod względem geograficznym, ale także kulturowym regionów. Wspomniane regiony możemy podzielić na państwa bałtyckie, Azję Środkową, Kaukaz Południowy oraz Europę Wschodnią.

Dobrze również wiemy, że kierunki polityczne republik postsowieckich różniły się od siebie bardzo znacząco. W uproszczeniu możemy wyróżnić trzy postawy: prozachodnią, neutralną oraz prorosyjską. Państwa bałtyckie jeszcze nawet w czasie podległości wyróżniały się pod względem dążenia do usamodzielnienia i wręcz oczekiwały upadku ZSRS. Dlatego nie ma nic dziwnego w tym, że od razu po uzyskaniu niepodległości wybrały kurs prozachodni. Zwieńczeniem tej drogi było dołączenie do NATO i Unii Europejskiej w 2004 roku. Organizacja Układu o Bezpieczeństwie Zbiorowym powstała w obecnie znanej nam formie w 2002 roku. Dlatego państwa bałtyckie od swojej akcesji były uważane za wschodnią flankę pomiędzy rywalizującymi ze sobą blokami militarnymi.

Organizacja Układu o Bezpieczeństwie Zbiorowym – strona prorosyjska

Państwami względnie prorosyjskimi możemy określić Białoruś, Armenię, Kazachstan oraz resztę państw Azji Środkowej. Warto zwrócić uwagę na różne uwarunkowania tych państw. Białoruś z Rosją łączyło podobieństwo kulturowe i etniczne, a także zbliżona historia. Z kolei w przypadku Armenii, Federacja Rosyjska jest istotnym sprzymierzeńcem ze względu na jej konflikt z Azerbejdżanem w którym de facto jest osamotniona. W dodatku Azerbejdżan jest wspierany przez istotnego członka NATO, czyli Turcję.

Z kolei sytuację Mołdawii można określić jako specyficzną. Gdy chciała obrać kurs prozachodni, jej położenie skomplikowało powstanie Naddniestrza, w którym stacjonują rosyjskie wojska. Jednak od czasu obecnej władzy Mołdawia jest zdeterminowana przeć na zachód. Państwa Azji Centralnej posiadają bardzo wiele problemów wewnętrznych i zewnętrznych. Na tyle, że nie są w stanie rozwijać swojej państwowości bez wsparcia silniejszego państwa. W tym wypadku Federacji Rosyjskiej, która jest jedynym wyborem z faktu braku innych alternatyw.

Zobacz także: Twitter jako narzędzie dezinformacji podczas wojny na Ukrainie

Trzeba przyznać, że przez dłuższy czas Rosja zręcznie wykorzystywała swój tzw. soft power. Jej powiązania z byłymi republikami pod względem ekonomicznym, politycznym i kulturowym sprawiały, że Moskwa mogła naciskać na swoich sąsiadów. Jednym z filarów rosyjskiego imperializmu jest koncepcja tzw. ruskiego miru, oparta na wspólnocie języka rosyjskiego oraz prawosławiu. Wspomniane możliwości Rosja dostała niejako w spadku, były bowiem uwarunkowane historycznie.

Jeżeli chodzi o zinstytucjonalizowane formy współpracy – po upadku ZSRS Federacja Rosyjska była zmuszona do wypracowania nowych propozycji. W części odwoływały się do poprzednich doświadczeń, w innych musiały być wypracowane od podstaw, często odwołując się do rozwiązań swoich konkurentów na arenie międzynarodowej. Rosja w nowej rzeczywistości przystąpiła do tworzenia alternatywnych struktur, które miały spajać byłe republiki. Nowa jakość miała zacieśniać więzi i uzależniać partnerów od Moskwy. Pierwszym z wymiarów takiego działania była Wspólnota Państw Niepodległych. Miała to być uniwersalna organizacja polityczna, teoretycznie dobrowolna. Jej zadaniem była również integracja państw byłego ZSRS, zachowując dla Moskwy pewnego rodzaju „obszar buforowy”.

Wczesne formy organizacyjno-instytucjonalne OUBZ

To właśnie Wspólnota Państw Niepodległych posiadała pierwsze elementy sojuszu militarnego, a także wyrażała koncepcje wspólnej przestrzeni strategicznej. Trzeba jednak powiedzieć, że w dość szybko poniosła klęskę. Pierwsza porażka spowodowała, że Rosja rozpoczęła proces forsowania swojej koncepcji sojuszu wojskowego. Zaowocowało to podpisaniem Układu o Bezpieczeństwie Zbiorowym 15 maja 1992 roku w Taszkencie. Jej sygnatariuszami była Armenia, Rosja, Kazachstan, Kirgistan, Tadżykistan oraz Uzbekistan. W 1993 roku do Układu dołączyły: Azerbejdżan, Gruzja i Białoruś. Warto zaznaczyć, że obecnie już Azerbejdżan, Gruzja i Uzbekistan nie są członkami.

Co istotne. Ukraina od samego początku dystansowała się od zacieśniania współpracy tego typu. Chciała pozostać neutralna, prowadząc wielowektorową politykę zagraniczną, która uwzględniała niezależne stosunki z Rosją i Zachodem. Po zrzeczeniu się pozostałości po ZSRS w postaci arsenału nuklearnego Ukraina otrzymała deklaracje poparcia jej integralności terytorialnej oraz bezpieczeństwa. Wyrazem tego stało się Memorandum budapesztańskie, które jednak nie zapewniało żadnych gwarancji dla zawartych w nim postulatów i w rzeczywistości okazało się nieskuteczne.

Zobacz także: Mniejszość niemiecka nie ma zagwarantowanego miejsca w sejmie — prawa wyborcze i historia wyborów mniejszości w Polsce

Po pewnym czasie powstała Organizacja na Rzecz Demokracji i Rozwoju (GUAM) zrzeszająca Azerbejdżan, Gruzję i Uzbekistan. Wyrażało to chęć integracji we własnym gronie i ograniczenie wpływu Rosji na suwerenność wymienionych państw. Dodatkowo z czasem Gruzja i Ukraina coraz bardziej zaczęły skłaniać się ku zachodowi. Wyrazem tego było rozpoczęcie ubiegania się o członkostwo w NATO przez te państwa. Warto zaznaczyć, że oba w 2008 roku na szczycie Organizacji Paktu Północnoatlantyckiego w Bukareszcie otrzymały zapowiedź otwartych drzwi.

Był to punkt zapalny, który m.in. doprowadził do ataku Rosji na Gruzję, a następnie w 2014 toku aneksji Krymu oraz czynnego wspierania separatystów we wschodniej części Ukrainy. Te spory terytorialne uniemożliwiają przyłączenie się tych państw do wrogiego bloku militarnego. Można stwierdzić, ze cel minimalny Rosji został spełniony. Uniemożliwienie zagospodarowania przez rywala obszaru, który Rosja uważa za obszar swoich żywotnych interesów.

Potencjał i znaczenie OUBZ dla Rosji

Trzeba jednak zaznaczyć, że nie należy utożsamiać działań Federacji z działaniami Organizacji o Układzie Zbiorowym (OUBZ) jako całości. Większość z tych operacji była wykonywana przez Rosję działającą samodzielnie. Jest to spowodowane istotą relacji wewnątrz Organizacji oraz rozkładem sił wewnątrz niej. Sama Organizacja Układu o Bezpieczeństwie Zbiorowym (OUBZ) nie posiada znaczącego potencjału militarnego bez udziału Rosji. De facto bez niej praktycznie by nie istniała.

W przypadku NATO głównym decydentem i filarem są USA, to jednak wśród innych członków Sojuszu znajduje się kilka państw, które posiadają broń jądrową, a także własny potencjał wojskowy. Wraz z produkcją uzbrojenia i rozwojem własnej technologii wojskowych. Jednak jak już zostało wspomniane, w Organizacji Układu o Bezpieczeństwie Zbiorowym (OUBZ) nikt poza Rosją nie dysponuje siłą oraz zasobami mogącymi skutecznie przeciwstawić się potencjalnej agresji ze strony jakiegokolwiek mocarstwa. Sprawia to, że Federacja poprzez zacieśnianie więzi z innymi państwami narzuca własną wolę. Poprzez formalne i zinstytucjonalizowane środki wiąże byłe satelity ze sobą.

Zobacz także: Wojna w Izraelu tworzy efekt domina na świecie. Czy została otworzona puszka Pandory?

Rosja nie może oczekiwać od swoich sojuszników większego zaangażowania poza udostępnieniem swojego terytorium i infrastruktury, a także współpracy w przeprowadzaniu ćwiczeń wojskowych. Warto zaznaczyć, że w każdym państwie Organizacji Układu o Bezpieczeństwie Zbiorowym (OUBZ) Federacja Rosyjska posiada bazy wojskowe. W większości zostały odziedziczone po ZSRS. Jest to bardzo ważny cel, jeżeli nie główny, tej instytucji. Legitymizacja obecności militarnej Rosji u swoich sąsiadów. Także w ramach organizacji regularnie przeprowadzane są wspólne ćwiczenia wojskowe, m. in. „Współdziałanie”, „Nienaruszalne braterstwo”, „Bojowe braterstwo”.

Organizacja Układu o Bezpieczeństwie Zbiorowym (OUBZ) nie tylko zajmuje się aspektem bezpośredniego ataku na jednego z członków sojuszu. W jej kompetencjach leży również szereg rozwiązań i uprawnień w zakresie bezpieczeństwa. Włącznie z zagadnieniami narkobiznesu i terroryzmu. Ostatni punkt szczególnie zyskuje na znaczeniu w kontekście aktywności Organizacji w obszarze Azji Centralnej, z uwagi na bliskość Afganistanu, w którym po 2021 roku władzę przejęli talibowie.

Organizacja Układu o Bezpieczeństwie Zbiorowym

Interwencja zbrojna OUBZ w Kazachstanie

Istotnym wydarzeniem w historii i funkcjonowaniu Organizacji Układu o Bezpieczeństwie Zbiorowym (OUBZ) były zamieszki ze stycznia 2022 roku w Kazachstanie. Ówczesny prezydent Kasym-Żomart Tokajew wystąpił do Organizacji z oficjalnym wnioskiem o udzielenie pomocy w przywróceniu porządku oraz stabilizacji sytuacji w kraju. Z 5 na 6 stycznia OUBZ zdecydowała o rozpoczęciu operacji antyterrorystycznej.

W ciągu kilku dni rosyjskie samoloty wojskowe przerzuciły do Kazachstanu ponad 2 tys. żołnierzy z państw sprzymierzonych. Dokładnie z Rosji, Białorusi, Kirgistanu, Armenii i Tadżykistanu. Był to kontyngent Kolektywnych Sił Operacyjnego Reagowania. Wysłane siły nie brały udziału w pacyfikacji protestujących, a zajęły się głównie ochroną strategiczną obiektów w Kazachstanie tj. lotniska, elektrownie czy chociażby piekarnie.