Czy Unia Europejska jeszcze się opłaca – Debata organizacji młodzieżowych

Unia Europejska bez wątpienia wpływa w bardzo znaczący sposób na życie każdego obywatela polski. Jednak czy jest to wpływ negatywny, czy pozytywny budzi czasami wiele kontrowersji. Z tego powodu Akademicki Klub Myśli Społeczno-Politycznej Vade Mecum zaprosił nasze Stowarzyszenie do debaty na ten temat.

Debata organizacji młodzieżowych odbyła się odbyła się 19 kwietnia na Katolickim Uniwersytecie Lubelskim. Udział w niej miały wziąć cztery organizacje młodzieżowe. Młoda Lewica, Młodzież Wszechpolska, Młodzi dla Wolności oraz Stowarzyszenie Racja. Niestety Młoda Lewica wycofała się tuż przed rozpoczęciem debaty.

Nasze Stowarzyszenie reprezentował Prezes Dawid Błaszkiewicz. Reprezentował wyważone stanowisko względem Unii Europejskiej zaznaczając wpływ integracji na rozwój gospodarczy Polski oraz poprawę, życia Polaków. Powoływał się na badania kontrfaktyczne przedstawiające alternatywę gdy Polska nie skorzystała z akcesji do UE (więcej: Polska poza UE? PKB per capita Polski bez UE byłby niższy niż w Rosji i Bułgarii). Wyjaśniał także podstawy funkcjonowania Unii Europejskiej oraz zapisy traktatów innym uczestnikom debaty oraz publiczności.

Reprezentantem Młodzieży Wszechpolskiej był Radosław Kostyła, który podchodził do Unii Europejskiej w sposób krytyczny. Jego światopogląd opierał się głównie na korzyściach dla Polaków.

Młodych dla Wolności reprezentował Michał Błaszczak, którego postawa była najbardziej antyunijna. Jako swoją wymarzoną Europę przytoczył średniowieczne Święte Cesarstwo Rzymskie, jako zdecentralizowaną i opartą na wartościach chrześcijańskich. Swoje stanowisko próbował podpierać również argumentami gospodarczymi, niestety w tym aspekcie wykazał się nieznajomością unijnych przepisów oraz traktatów.

Naszym zdaniem debatę wygrał oczywiście Pan Prezes. Niestety nie była nagrywana. Jednak Stowarzyszenie Racja planuje w przyszłości organizować własne debaty, których przebieg będzie udostępniany publicznie. Mamy nadzieję, że obejrzycie je razem z nami