Panel dyskusyjny – Faszysta w PRL-u? Bolesław Piasecki w komunistycznym systemie władzy

Bolesław Piasecki bez wątpienia jest interesującą osobą w polskiej historiografii. Na otwartym panelu dyskusyjnym, który odbył się 18 kwietnia porozmawialiśmy o jego życiu i działalności w takich organizacjach jak ONR czy ONR-Falanga, walce w podziemiu podczas II Wojny Światowej oraz o jego poglądach, które można wpasować w definicje “faszystowskich”. Dlatego tym bardziej ciekawe jest, że zdołał dopasować się do komunistycznego systemu władzy jako polityk i najbogatszy człowiek PRL-u.

Prowadzącym spotkanie był dr Ariel Orzełek z Katedry Metodologii i Badań nad XX-XXI w. Wydziału Historii i Archeologii UMCS. Przybliżył postać Bolesława Piaseckiego – posła na Sejm PRL, założyciela Stowarzyszenia “Pax”, publicysty. Ponadto omówił kontrowersje związane z jego działalnością publiczną oraz poglądami. Doktor jako badacz myśli i życia Bolesława Piaseckiego mógł podzielić się z nami wieloma interesującymi szczegółami na ten temat.

Uczestnicy włączając się do dyskusji dopytywali m. in. o sprawę zabójstwa jego syna Bohdana, która do dziś nie została wyjaśniona, współpracę z władzami PRL czy prowadzoną przez Bolesława Piaseckiego działalność gospodarczą.

Organizatorem wydarzenia było Politologiczne Koło Naukowe oraz Stowarzyszenie Racja.