Marsz Polskości w Wilnie

Marsz Polskości w Wilnie – delegacja Racji obecna

Jako Stowarzyszenie Racja staramy się działać na rzecz Polaków nie tylko w naszym państwie, ale również za granicą. Sądzimy, że tworzenie wspólnoty obywatelskiej, a nawet wspólnoty ponad granicami jest bardzo ważne. Dlatego na zaproszenie fundacji Młode Kresy wybraliśmy się delegacją na Marsz Polskości organizowany przez mniejszość polską w Wilnie.

Stowarzyszenie Racja na Marszu Polskości

6 maja odbył się Marsz Polskości w Wilnie organizowany przez tamtejszą mniejszość polską. Delegatami naszego Stowarzyszenia byli Prezes — Dawid Błaszkiewicz, Wiceprezes — Olgierd Dobrowolski, Sekretarz — Arkadiusz Plewi, Skarbnik — Marcin Szemraj oraz Tomasz Basa.

Nasze Stowarzyszenie za cel statutowy obrała sobie rozwijanie kultury i nauki oraz wspieranie Polaków nawet poza granicami państwa. Jest nam niezmiernie miło, że mogliśmy uczestniczyć w takim wydarzeniu i mamy nadzieję, że w kolejnych latach również będziemy mieli taką okazję. A gdy już czasy będą spokojniejsze, liczymy na to, że równocześnie podobna inicjatywa będzie odbywała się w Grodnie i Lwowie.

Nastroje w Wilnie były przyjazne. Za równo ze strony Litwinów, którzy także brali udział w obchodach, a także przybyłych uchodźców z Ukrainy. Pojawili się działacze środowisk Kresowych z Polski oraz oczywiście politycy. Wyjazd był również okazją do poznania Wilna i polskiej historii tego miasta. Podróż została również wzbogacona zwiedzaniem Kowna.

Wśród wielu interesujących osób mieliśmy okazję spotkać i porozmawiać z Panią Poseł na Sejm Republiki Litwy, Polkę, która działa na rzecz Polaków na Litwie Beata Pietkiewicz. Mamy nadzieję, że uda nam się w przyszłości przeprowadzić kilka wspólnych inicjatyw.

Wszystkich bardzo serdecznie zapraszamy na kolejne obchody, które będą miały miejsce już w kolejnym roku.

[su_custom_gallery source=”media: 1623,1622,1621,1620″ link=”image” target=”blank” width=”100″ height=”100″ title=”never”]