Dzieje Głupoty w Polsce

Dzieje Głupoty w Polsce – spotkanie z książką

19 maja na wydziale Politologii i Dziennikarstwa UMCS odbyło się spotkanie naszego Stowarzyszenia dotyczące Dziejów Głupoty w Polsce Aleksandra Bocheńskiego. Poprowadził je nasz gość doktor Ariel Orzełek, biograf autora.

Czym są Dzieje Głupoty w Polsce?

Spotkanie z książką Aleksandra Bocheńskiego było podróżą przez historię, społeczeństwo i politykę naszego kraju, wypełnioną satyrą i refleksjami nad podjętymi działaniami. Podczas tego spotkania razem z naszym gościem doktorem Arielem Orzełkiem, biografem autora książki, zagłębiliśmy dzieje głupoty, analizując przypadki i decyzje polskich władz i Polaków, które doprowadziły do naszej największej tragedii, czyli rozbiorów Polski.

Nie zabrakło również dyskusji, a także możliwości spojrzenia na polską historię i społeczeństwo z zupełnie nowej perspektywy. Szukaliśmy odpowiedzi na pytanie, jak możemy uniknąć powtórek tych błędów w przyszłości. Wydarzenie było dedykowane wszystkim miłośnikom historii i polityki, ciekawych społecznych paradoksów i tych, którzy pragną lepiej zrozumieć nasze dziedzictwo.

Na naszym spotkaniu mieliśmy zaszczyt gościć prof. Wojciecha Sokoła. Dziękujemy również wszystkim innym uczestnikom. Już niebawem pochylimy się nad kolejnymi pozycjami. Masz interesującą książkę i chciałbyś, aby stała się tematem dyskusji podczas naszego spotkania? Jesteśmy otwarci na propozycję!

Live ze spotkania mogą państwo obejrzeć pod tym linkiem: https://fb.watch/mnRW7gh-US/

Dzieje Głupoty w Polsce

[su_custom_gallery source=”media: 1634,1633,1635,1636,1637,1638″ link=”image” target=”blank” width=”120″ height=”100″ title=”never”]