Chińska rewolucja przemysłowa

Chińska rewolucja przemysłowa w dobie europejskiego średniowiecza

Rewolucja przemysłowa rozpoczęła się w XVIII wieku, a rozpędu nabrała w tak zwanym, długim XIX wieku (1789-1914). Jednak co jeśli pewna forma rewolucji przemysłowej mogła nastąpić już kilkaset lat wcześniej? A przynajmniej, zagwarantować bardzo wysoki poziom życia, w warunkach preindustrialnych, czy rozwinięte instytucje państwowe i innowacje technologiczne, czy finansowe, które wyprzedzały swoją epokę o wieki. Chińska rewolucja przemysłowa była pierwszą na świecie.

Chińska rewolucja przemysłowa w rolnictwie i miastach

Chodzi o Chiny w okresie dynastii Song. Dokładnie był to okres 960-1279. Wtedy miała miejsce chińska rewolucja przemysłowa. Panowanie dynastii Song stanowi dość interesujący okres historii Chin. W tym tekście skupimy się jednak na aspektach gospodarczych.  Ten jest, jak wcześniej zaznaczyłem, niezwykle ciekawy. Okres Song charakteryzuje się rosnącą komercjalizacją struktury gospodarki. W rolnictwie rosło znaczenie upraw nastawionych na handel, zwłaszcza wzrosła produkcja herbaty czy cukier. Szacuje się przez pierwsze 100 lat, produkcja herbaty urosła z 240 tysięcy ton do prawie 2 mln.

Zobacz także: Współczesna Pułapka Tukidydesa – rywalizacja Chin i USA o Tajwan

Polityka rolna dynastii, która polegała na przydzielaniu ziemi i masowej irygacji w formie robót publicznych, doprowadziła do rekordowego wykorzystania gruntów rolnych, do którego nie zbliżyły się w następnych wiekach dynastie Ming i Qing. W tym okresie również udoskonalano technologiczne aspekty uprawy, nawozów czy mechanizmów zarządzania. Powstały wtedy duże państwowe plantacje, a niektóre typy produktów rolnych były monopolizowane, aby finansować dalsze inwestycje w rolnictwie.

Rozwojowi rolnictwa w miastach towarzyszyła ekspansja usług w miastach, relacje podróżników z ich kroniki wspominają o zachwycie nad rozwinięciem miast chińskich. Opisują liczne punkty usługowe jak restauracje czy rozwijające się drobne rzemiosło na przedmieściach miast. Istotna też była ekspansja cechów i gildii, która poprawiała jakość produkcji i wspomagała rozwój technologiczny. Ilość miejsc pracy oraz wachlarz dostępnych zawodów w miarę rozwoju podziału pracy, odnotowywał bezprecedensowy boom. W większych miastach przemysł i handel był dominowany przez duże przedsiębiorstwa państwowe i prywatne. Chociaż z uwagi na zdecydowany rozrost przedmieść większych miast również i tam rozwijało się drobne rzemiosło czy handel.

Chińska rewolucja przemysłowa w przemyśle

Niezwykle interesujący jest gigantyczny wzrost produkcji stali i węgla, budulców gospodarki industrialnej. To dzięki temu rozpoczęła się chińska rewolucja przemysłowa. W okresie Song ta sięgała ponad 120 mln ton w przypadku stali, co stanowiło wręcz gigantyczny wynik. Poza zastosowaniem wojskowym i klasycznym w gospodarce wzrosła ilość segmentów gospodarki wykorzystujących stal. Za sprawą budowanych przez państwo kanałów i dróg poprawiała się komunikacja, między obszarami produkcji a głównymi miastami. W aspekcie węgla Chińczycy zaczęli jako pierwsi wykorzystywać węgiel koksowy. Niemal 500 lat przed Europejczykami.