Turniej piłkarski dla uczniów szkół polskich na Litwie “Graj Po Polsku!”

Zdrowy tryb życia, pasja sportowa i język polski – te trzy elementy spotykają się na jednym polu gry. Fundacja Młode Kresy organizuje wyjątkowe wydarzenie sportowe, które nie tylko promuje aktywność fizyczną, ale również ma na celu integrację polskiej młodzieży szkolnej na Litwie.

Zawody odbędą się 8 listopada w godz. 8:30 – 15:00 w nowoczesnej hali sportowej Sportima Arena, położonej w litewskiej stolicy.

Turniej nie jest tylko okazją do rywalizacji sportowej. Jego głównym celem jest propagowanie zdrowego trybu życia, wspieranie sportowych pasji wśród młodzieży oraz integracja polskiej społeczności na Litwie. Dodatkowo, poprzez sportowe zmagania, organizatorzy pragną promować i rozwijać język ojczysty wśród młodych Polaków na Litwie.

“Turniej ma kilka celów, przede wszystkim — promocję polskiego sportu na Litwie, szczególnie piłki nożnej. Także jednym z głównych celów jest promocja oraz szerzenie języka polskiego wśród Polaków na Litwie, integracja polskiej młodzieży szkolnej na Litwie, nawiązanie, utrzymywanie oraz rozwój relacji z naszymi rodakami, mieszkającymi na Wschodzie. Zacieśnianie więzi litewskich Polaków z Macierzą” – powiedział nam działacz Fundacji Młode Kresy oraz Wiceprezes Stowarzyszenia Racja Olgierd Dobrowolski.

Po emocjonujących rozgrywkach, uczestnicy i kibice będą mieli okazję podsumować wydarzenie podczas Gali w Domu Polskim w Wilnie, która odbędzie się w godzinach 17:00 – 19:00. Będzie to świetna okazja do podzielenia się wrażeniami, nawiązania nowych znajomości i promocji polskiej kultury na Litwie.

Dobrą wiadomością dla wszystkich chętnych jest to, że wstęp na turniej jest całkowicie bezpłatny. Każda osoba, niezależnie od wieku czy pochodzenia, jest zapraszana do wzięcia udziału w tym niezwykłym wydarzeniu.

Jeśli masz jakiekolwiek pytania dotyczące turnieju, organizatorzy zachęcają do kontaktu pod adresem e-mailowym: fundacja@mlodekresy.pl.

Nie przegap tej niezwykłej okazji do aktywnego spędzenia czasu, nawiązania nowych znajomości i wsparcia ważnej inicjatywy społecznej!

Tekst opublikowano na zasadzie przedruku. Oryginalne źródło: https://wb24.org/2023/10/31/turniej-pi-karski-dla-polskiej-m-odzie-y-na-litwie-graj-po-polsku/