Wieloaspektowość rosyjskiej polityki imperialnej na obszarze byłego bloku wschodniego – podsumowanie

We czwartek 21 marca wspólnie z Instytutem Suwerennej zorganizowaliśmy otwarty panel ekspercki “Wieloaspektowość rosyjskiej polityki imperialnej na obszarze byłego bloku wschodniego”. Wydarzenie było częścią cyklu spotkań, poświęconych promocji periodyku “Myśl Suwerenna”.

Moderatorem spotkania był wiceprezes naszego Stowarzyszenia Olgierd Dobrowolski. Zaproszeni eksperci:

• profesor Mieczysław Ryba (KUL, KIK)
  • doktor Łukasz Lewkowicz (UMCS, IEŚ)
  • prezes Mirosław Kapcewicz (Fundacja Młode Kresy)

Eksperci podzielili się swoją wiedzą na temat genezy, ewolucji oraz współczesnego oblicza i odsłon rosyjskiego imperializmu. Rozmawialiśmy o kulturowych, gospodarczych i militarnych aspektach kremlowskiej ekspansji, jej perspektywach i naszej na nią odpowiedzi.

Po części panelowej głos zabrała publiczność: zainteresowani skorzystali z okazji, aby osobiście zadać ekspertom nurtujące ich pytania. Niedługo ukaże się również nagranie z wydarzenia, link, do którego również zamieścimy na naszych mediach społecznościowych. Dziękujemy serdecznie Instytut Andersa za udostępnienie lokalu, gościnność oraz profesjonalną obsługę techniczną!