Romantyzm w Niemczech

Niemiecki romantyzm a sprawa polska. Początek niemieckiego nacjonalizmu

Romantyzm w Niemczech miał bardzo istotną rolę dla rozwoju nacjonalizmu. Mało znanym w Polsce, a jednocześnie istotnym zagadnieniem w historii tworzenia się nowoczesnych tożsamości narodowych jest niemiecki Burschenschaft. Ich poglądy wynikające z postulatów rewolucji narodowo-liberalnych odgrywały istotną rolę w zjednoczeniu Niemiec. Promowały również wartości demokratyczne i koncepcję konstytucjonalizmu. Jednocześnie mają pewną kartę w historii zaborów i walki Polaków o samostanowienia.

Romantyzm w Niemczech — początki

Historia zaczyna się w okresie wojen Napoleońskich. Gdy z jednej strony ideały nacjonalizmu i liberalizmu przenikały do Niemiec, a z drugiej strony Niemcy były okupowane przez Francję, bądź jej podporządkowane. W latach 1806-09 wybuchały powstania w niektórych heimat (małe ojczyzny), które były krwawo tłumione przez francuzów. Dodatkowo po zniszczeniu wielkiej armii Napoleona Król Prus Fryderyk Wilhelm III ogłosił Befreiungskriege, czyli wojnę wyzwoleńczą.

W słynnej odezwie An Mein Volk, król wzywał mniejsze heimat do walki, a w dalszej jej części, dość emocjonalnie do walki z okupantem. W tym czasie formował się Freikorps Lützow. Była to pierwsza formacja składająca się z ochotników pochodzących z całych Niemiec.

Powołana landwehra z ochotników liczyła 120 tysięcy osób. Po słynnej bitwie pod Lipskiem, która zajmuje niezwykle istotne miejsce w niemieckiej tożsamości narodowej (zwaną również bitwą narodów) i zakończeniu wojny powstała legenda. W dużej mierze oparta na fakcie pospolitego ruszenia wielu młodych Niemców i Niemek, którzy walczyli i umierali za swój kraj. Bez względu na pochodzenie, stan społeczny, a nawet płeć.

Zobacz także: Operacja Polska NKWD – Zapomniane Ludobójstwo Polaków W ZSRR

W ciągu następnego roku zaczęły powstawać pierwsze Burschenschafty, zasilane weteranami freikorpsu, Landwehry i Jägerów. Pierwszy powstał w Jenie 12 czerwca 1815. Jako stowarzyszenie studentów o profilu patriotycznym, liberalnym i demokratycznym. Wyróżniały się tym, że w przeciwieństwie do korpusów studenckich, wstęp był dla wszystkich, a nie tylko przedstawicieli szlachetnie urodzonych.

W tych też latach nacjonalistyczne środowiska przyjęły za flagę Niemiec barwy czarno czerwono złote, w upamiętnieniu freikorpsu. A niemieckim odpowiednikiem francuskiego hasła wolność, równość i braterstwo, zostało Ehre, Freiheit, Vaterland- honor, wolność i ojczyzna. Obietnice wielu królów i książąt państw niemieckich o wprowadzeniu konstytucji i parlamentaryzmu rozbudzały nadzieje. A kongres Wiedeński na zjednoczenie Niemiec.

Związek Niemiecki, a zjednoczone państwo

Powołanie Związku Niemieckiego, zamiast zjednoczonego państwa i tłumienie wolności politycznej zawiodły oczekiwania patriotycznie nastawionych Niemców. Na bazie tego zawodu 18 października 1817 doszło do festiwalu w Wartburgu, który zgromadził kilkuset studentów zrzeszonych w Burschenschafty. Podczas niego trwały manifestacje patriotyczne nawołujące do zjednoczenia Niemiec, w formie demokratycznego państwa prawa. Miejsce jest nieprzypadkowe, ponieważ to w Wartburgu Marcin Luter przebywał gdy został wyjęty spod prawa.

Reformacja w niemieckim ruchu odgrywała istotną rolę, jako symbol zrzucenia jarzma papieża, a niedawna wojna wyzwoleńcza odgrywała tu role paraleli między odrzuceniem katolicyzmu a wygnaniem Francuzów z Niemiec. Wydarzeniem, które do dziś jest kojarzone z tym festiwalem, jest palenie ksiąg dokonane przez studentów w rocznice bitwy pod Lipskiem. Książki te były o treści reakcyjnej, bądź profrancuskiej. 100 lat później naziści to wykorzystają, paląc książki marksistowskie czy napisane przez żydów, niszcząc znaczenie tego wydarzenia.

Zobacz także: 80. Rocznica Rzezi Wołyńskiej

Po zabójstwie reakcyjnego polityka i artysty Augusta von Kotzebue, przez nacjonalistycznie nastawionego studenta w 1819 książę von Metternich wydał dekrety karlowskie, które jeszcze bardziej ograniczyły wolność polityczną w Związku Niemieckim. Uderzały także w nacjonalizm niemiecki. Doskwierały nawet społeczności akademickiej, zakazując profesorom wystąpień i wykładów z wydźwiękiem nacjonalistycznym. Z tego powodu, w następnych latach Niemieccy patrioci zeszli do podziemia, tworząc kolejne broszury nawołujące do liberalizmu politycznego i zjednoczenia. Lata 20 XIX wieku upłynęły pod agitacją polityczną i mniejszymi wystąpieniami. Poza tym upowszechniła się istotna pieśń dla Niemców, Des Deutschen Vaterland Ernsta M. Arndta.

W jej tekście autor wzywa do jedności Niemców i państwa, w którym znajdą się wszyscy Niemcy. W 1841 powstała Das Lied der Deutschen, czyli kolejna pieśń istotna dla Niemiec. Która wzywa do jedności i wolności. Jej znane słowa „Niemcy ponad wszystko” są często źle rozumiane, ona nie wzywa dla ekspansjonizmu i szowinizmu, znaczenie tych słow jest skierowane do Niemców, aby ci odrzucili lokalny partykularyzmy na rzecz całych Niemiec.

Romantyzm w Niemczech i kolejne wystąpienia młodzieży

W maju 1832 gdy trwał festiwal w Hambach doszło do kolejnych dużych wystąpień, które skupiły 30 tysięcy osób, zorganizowanych przez Burschenschafty, nawołujących do zjednoczenia, braterstwa i wolności. Następnie zgromadzeni pomaszerowali na zamek Hambach, wznosząc trójkolorowe sztandary i słuchając przemów patriotycznych.

W tym czasie również zarysowała się różnica między nacjonalizmem niemieckim a francuskim z rewolucji lipcowej. Francuzi bardziej byli nastawieni do budowy barykad, Niemcy pokazywali, wbrew pozorom zakorzeniony w Polsce, bardziej pokojową stronę, starając się budować mosty między różnymi grupami. Jednak i te protesty były pacyfikowane przez książąt i królów siłą. W następnym roku studenci próbowali zakłócić obrady sejmu związku niemieckiego, który nie przejawiał chęci do jednoczenia. Niestety i to zakończyło się pacyfikacją i dalszymi protestami.