Bezpieczeństwo w programie KO

Wybory 2023. Bezpieczeństwo w programie KO

Wybory coraz bliżej. Już wszystkie partie zdołały przedstawić swoje programy wyborcze. W tym także pomysły dotyczące bezpieczeństwa naszego państwa. Nasze Stowarzyszenie postanowiło przyjrzeć się propozycjom największych partii. Bezpieczeństwo w programie PiS już omówiliśmy. Teraz czas na bezpieczeństwo w programie KO.

Zobacz także: Wybory 2023. Bezpieczeństwo w programie PiS

Koalicja Obywatelska do wyborów wystartuje jako sojusz czterech ugrupowań — Platformy Obywatelskiej, .Nowoczesnej, Zielonych oraz Inicjatywy Polskiej. Bezpieczeństwo w programie KO jest opisane w dokumencie programowym ,,100 konkretów na pierwsze 100 dni rządów“. Koalicja zapowiada liczne rozliczenia osób odpowiedzialnych za bezpieczeństwo oraz audyty. Wysuwają propozycje przywrócenia godności funkcjonariuszy polskich służb i bezwzględnie opowiadają się przeciw wykorzystywaniu służb w celach walki politycznej. Kładą akcent na rozwijanie polskiej zdolności do skutecznej obrony powietrznej.

Rozliczymy poprzedników, czyli bezpieczeństwo w programie KO

Dokument programowy KO w kwestii bezpieczeństwa zapowiada rozliczenie wobec instytucji, do których kompetencji należy zapewnienie bezpieczeństwa. Zdaniem autorów programu należy rozliczyć Komendanta Głównego Policji za działania łamiące porządek prawny na przykład wykorzystanie Biura Operacji Antyterrorystycznych do tłumienia zgromadzeń, w tym strajków kobiet oraz innych działań: ,,na polityczne zlecenie, wymierzonych w opozycję”.

Środowisko polityczne Platformy Obywatelskiej zarzuca służbom porządkowym, że te służą za prywatną ochronę polityków PiS, w tym obecnego wicepremiera Jarosława Kaczyńskiego. Zwłaszcza w momentach kryzysowych.

,,Rozliczymy kierownictwa jednostek policji, w których dochodziło do nagminnego nadużywania władzy i realizowania politycznych zleceń: kierownia sił i środków policyjnych do partyjnych siedzib i prywatnych domów polityków, ,,śledzenia” przez patrole umundurowane i operacyjne działaczy i polityków opozycji”.

Koalicja Obywatelska obiecuje także zapewnienie finansowania z Unii Europejskiej na obronę polskiej granicy z Białorusią. Zapowiada likwidację szlaku przemytników przechodzących z Bliskiego Wschodu przez Białoruś do Polski oraz z Polski na terytorium innych państw UE. Nie ma jednak informacji, w jaki sposób chcą tego dokonać.

Program bezpieczeństwa spójny z działaniami

Powyższe zapowiedzi są spójne z przekazem KO. Politycy tego komitetu wyborczego starają się ujawniać nieprawidłowości, by następnie domagać się wyciągnięcia konsekwencji. W narracji kampanijnej oskarżają partię rządzącą o m.in. naruszanie immunitetu poselskiego poprzez używanie siły fizycznej wobec posłów opozycji. W toku tej kadencji Sejmu zdarzało się, że parlamentarzyści KO faktycznie uczestniczyli w różnych sytuacjach z policją. Np. Barbara Nowacka została trafiona gazem czy Kinga Gajewska zaproszona do radiowozu celem wylegitymowania.

Ostatnio też, politycy Platformy Obywatelskiej protestowali przeciw  interwencji funkcjonariusza SOP wobec aktywisty klimatycznego, protestującego na wiecu premiera Morawieckiego w Świdniku. Chodzi o wulgaryzmy i groźby kierowane w stronę działacza. Poseł Michał Szczerba wniósł pilną interwencję ws. wszczęcia postępowania dyscyplinarnego i wydalenie ze służby.

Zobacz także: Niemiecka Szkoła Historyczna – rozwój koncepcji ekonomii narodowej

Obietnice rozliczeń niosą za sobą również odniesienia do afery Pegasus. Afera dotyczy wydarzeń z 2019 r. Kanadyjski ośrodek Citizen Lab ujawnił, że senator Krzysztof Brejza był podsłuchiwany programem szpiegowskim Pegasus, i to w czasie, kiedy szefował kampanii KO w 2019 r. Po 14-miesięcznym śledztwie specjalna komisja śledcza Parlamentu Europejskiego uznała, że służby w Polsce wykorzystywały szpiegowskie programy do podsłuchiwania opozycji, a celem miało być zdaniem KO “utrzymanie rządu przy władzy”. Krytycznie na ten temat wypowiedział się lider PO – Donald Tusk:

,,Wszyscy jesteśmy pod bardzo przygnębiającym wrażeniem sytuacji z podsłuchami, z użyciem takich agresywnych narzędzi, które teoretyczne powinny służyć do walki z terroryzmem i zagrożeniami zewnętrznymi, a zostało, wszystko na to wskazuje, wykorzystane przez pisowskie władze, przeciwko opozycji. To jest rzecz bez precedensu w naszej historii. Jak sięgam pamięcią do czasów komunistycznych, no to może, być może tam, znajdę jakieś analogie. To jest tak naprawdę najgłębszy, najpoważniejszy kryzys demokracji po roku 1989 “- powiedział były premier, Donald Tusk.

Wojsko ma służyć Polsce, nie politykom — podstawa bezpieczeństwa

Liczne skandale związane z wykorzystywaniem Wojska Polskiego bardzo oburzają polityków Platformy i koalicjantów. Wciąż przywoływane są tu skandale z udziałem Bartłomieja Misiewicza. Działacze KO planują wydanie rozporządzenia o ochronie polskiego munduru, które będzie zakazywało wykorzystania wojska w celach partyjnych i wyborczych.

W zakresie obronności duża uwaga nakładana jest na kwestię obrony powietrznej. W deklaracji zapowiadany jest zakup kolejnych 6 baterii Patriot, ,,znaczącą” liczbę śmigłowców wielozadaniowych i bojowych, dronów najnowszej generacji i innych elementów obrony powietrznej. Co więcej, KO ma zamiar dołączenia Polski do tzw. Kopuły Europejskiej, czyli europejskiej tarczy antyrakietowej: ,,w interesie bezpieczeństwa Polski jest wykorzystanie wszystkich możliwych narzędzi do ochrony polskiego i europejskiego nieba“. – głosi program KO.